Man City masih boleh dikejar: Klopp

Selasa 10 Mei 2022 09:10

Pengendali Liverpool Jurgen Klopp masih yakin The Reds mampu memintas Manchester City untuk gelaran Liga Perdana Inggeris dan harapan merangkul empat kejuaraan masih ada.

City melebarkan jurang di puncak liga kepada tiga mata dan menambah perbezaan jaringan kepada empat gol berbanding Liverpool selepas membelasah Newcastle 5-0 Ahad lalu.

The Reds pula mensia-siakan peluang untuk terus mengekori rapat City apabila diikat 1-1 oleh Tottenham Hotspur.

Bagaimanapun Klopp menolak cadangan yang dia perlu menyimpan tenaga pemain-pemainya bagi menghadapi Chelsea pada final Piala FA Sabtu ini dan final Liga Juara-Juara Eropah menentang Real Madrid pada 28 Mei.

"Sehingga ia tidak boleh dikejar lagi, kenapa kami perlu berhenti percaya? Itu apa yang kami lakukan. Memang jelas ia belum berakhir, kerana kami masih mempunyai tiga perlawanan berbaki," kata Klopp.

"Tumpuan utama saya ialah bagaimana kami mahu memenangi perlawanan kami. Ada masa kita akan dikecewakan tetapi perlu bangkit daripada situasi itu."

Pengendali City Pep Guardiola mendakwa seluruh England mahukan Liverpool memenangi gelaran itu, namun Klopp berkata: "Saya tidak tahu seluruh negara menyokong kami.

"Saya tidak rasa begitu apabila bertandang ke laman lawan, ia adalah sebaliknya, tetapi dia mungkin lebih tahu daripada saya." 

(Foto Liverpool FB)