Peminat Atletico tolak Ronaldo

Selasa 26 Julai 2022 09:50

Ribuan penyokong Atletico Madrid melancarkan kempen bantahan susulan spekulasi pihak pengurusan berminat untuk menandatangani penyerang sensasi Manchester United, Cristiano Ronaldo secara pinjaman musim depan.

Kontrak Ronaldo bersama The Red Devils akan berakhir pada musim depan, tetapi United tidak mempunyai masalah untuk melepaskannya jika klausa lanjutan kontrak sehingga 2024 pemain antarabangsa Portugal itu diaktifkan.

Susulan itu, terdapat dakwaan hanya kelab Atletico yang meneruskan minat untuk menandatangani penyerang berusia 37 tahun itu selepas beberapa kelab berpengaruh seperti Chelsea, Paris Saint-Germain (PSG) dan Bayern Munich tidak berminat dengan khidmat Ronaldo.

Difahamkan, Ronaldo tidak mempunyai masalah untuk memotong gaji yang diterima bersama United untuk menyarung jersi Atletico memandangkan misi utamanya adalah untuk bermain dalam kancah Liga Juara-Juara musim depan.

Namun, masalah terbesar ketika ini adalah penyokong Atletico tidak mahu Ronaldo mewakili kelab kesayangan mereka memandangkan statusnya selaku pemain yang menyarung jersi Real Madrid selama sembilan tahun sebelum ini.

Ini kerana Ronaldo dianggap sebagai ‘dalang’ utama kegagalan Atletico menjuarai trofi Liga Juara-Juara selepas tewas kepada Real pada dua aksi final edisi 2014 dan 2016.

Malah, penyokong Atletico juga sudah menganggap Ronaldo sebagai musuh tradisi pasukan sehingga membuatkan kempen bantahan beserta tanda pagar #ContraCR7 (Boikot Ronaldo) sehingga tular di laman sosial ketika ini. 

(Foto Cristiano Ronaldo FB)

Artikel Berkaitan

Benzema kembali perkuatkan Real

15:26 29-09-2022

Maguire perlu bangkit: Carragher

09:39 29-09-2022