Martinez optimis dengan kemampuan Hazard

Khamis 22 September 2022 09:42

Jurulatih Belgium Roberto Martinez percaya Eden Hazard berada dalam keadaan baik dan tidak bimbang tentang kekurangan minit permainan di Real Madrid musim ini menjelang perlawanan Liga Negara-Negara menentang Wales dan Belanda.

Hazard berpotensi memainkan peranan besar untuk Belgium pada Piala Dunia di Qatar, tetapi perlu membuktikan prestasi dan kecergasannya selepas hanya membuat satu permulaan di Madrid dan bermain kurang 100 minit dalam La Liga kempen ini.

"Dia dalam keadaan baik... Anda selalu memberi soalan yang sama, 'adakah dia bermain cukup minit?' Tetapi dia tidak terlepas sesi latihan dan segalanya baik di belakang tabir," kata Martinez.

"Ketiadaan minit dan masa permainan ada, tetapi dia berada dalam pemikiran yang baik dan tidak sabar untuk berada di atas padang. Saya melihat tenaga dan kegembiraan di sekeliling Eden, yang tidak saya lihat enam bulan lalu."

Martinez mengakui kedua-dua perlawanan dalam rehat antarabangsa ini penting untuk pemain berusia 31 tahun itu daripada segi persiapannya untuk bersedia ke Qatar, tetapi berkata tidak mungkin Hazard akan bermain penuh selama 90 minit dalam kedua-dua perlawanan.

Martinez turut menjangkakan pertembungan sukar dengan Wales di Brussels ketika Belgium berusaha untuk mengekalkan harapan final Liga Negara-Negara mereka, mengekori pendahulu liga Belanda dengan tiga mata.

"Kami akan melihat bagaimana dia bersama pasukan kebangsaan, kami akan menilai dia dan kemudian kami mempunyai tujuh minggu untuk Piala Dunia," katanya. 

"Mereka (Wales) mempunyai sistem yang telah mereka bangunkan sejak sekian lama. Mereka lebih kompetitif dan pasukan yang telah layak ke Piala Dunia."

"Kami menjangkakan permainan yang sama, berintensiti tinggi, sedikit gaya British. Mereka bermain melalui anda, secara langsung dan memberi banyak tekanan di dalam kotak. Mereka adalah pasukan yang anda tidak boleh berehat."

(Foto Eden Hazard FB)

Artikel Berkaitan

Benzema kembali perkuatkan Real

15:26 29-09-2022

De Bryune cemerlang atasi Wales

09:38 23-09-2022